Bedrijfsruimte Kopen of Huren?

30 Mars 2019
Buy or rent your office space

Ooit aan gedacht om u eigen professionele ruimte te kopen in plaats van te huren? De huidige marktomstandigheden zijn bijzonder gunstig, waardoor het op financieel vlak een pak voordeliger is om te kopen dan te huren.

Voor een maandelijkse afbetaling die het equivalent is van de huur, kan een KMO na 15 jaar eigenaar worden. Vandaag kost de aankoop van 200 m² kantoorruimte inclusief parkeerplaatsen ongeveer € 200.000. Met de huidige rente bedraagt ​​de maandelijkse afbetaling ongeveer € 1.350, het equivalent van de huurprijs. Na 15 jaar is het uw eigendom!

Als eigenaar bent u helemaal vrij om uw bedrijfspand in te richten zoals u het wilt. De investeringen in de vernieuwing en inrichting van uw kantoor zijn niet langer verloren, wat bij een huurformule wel het geval is.

Een ambitieus bedrijf met groeiplannen kiest best voor een grotere kantooroppervlakte met zicht op de toekomst. Hierdoor wordt er plaats gehouden voor de toekomstige werknemers en in tussentijd kunnen de ongebruikte ruimtes steeds verhuurd worden aan derden.

Op fiscaal vlak brengt de aankoop een pak voordelen met zich mee. Stap voor stap wordt de lening op passieve wijze terugbetaald en wordt de balans van het bedrijf in de loop van de jaren versterkt. Bovendien is het bruto rendement van professioneel vastgoed, namelijk 6 tot 10%, twee keer zo hoog als die van de residentiële vastgoedmarkt en uiteindelijk is het potentieel aan meerwaarde bij wederverkoop zeer reëel. Ten slotte kan de patrimoniale impact van de aankoop, die de waarde van het bedrijf verhoogt, alleen voordelig zijn voor de aandeelhouders.

De huidige marktomstandigheden zijn bijzonder aantrekkelijk om eigenaar te worden. Er is vandaag een overaanbod aan kantoorgebouwen waardoor de prijzen van professioneel vastgoed historisch laag zijn . Bovendien staat de rente op hypothecaire leningen historisch laag, 2 à 3%. De combinatie van deze twee factoren maakt dat het momenteel de ideale periode is om bedrijfsruimte te kopen.

Ontdek onze panden

Powered by Apik