Investeren in kantoorvastgoed: de overweging meer dan waard

07 Février 2020
Investeren in kantoorvastgoed: de overweging meer dan waard

Vastgoed is al lang een interessantere optie om geld te laten renderen dan bijvoorbeeld een spaarboekje. Niet geheel onlogisch: het brengt meer op. Traditioneel wordt vooral gekeken naar residentieel vastgoed. Nochtans zijn er verschillende redenen om kantoorvastgoed te overwegen.

Troeven van investeren in kantoorvastgoed

Lenen voor een investering in vastgoed doet u best wanneer de interestvoeten historisch laag zijn – vandaag, dus. Wat u afbetaalt aan de bank, is minder dan wat binnenkomt aan huurinkomsten. Dat betekent dat u elke maand positieve cash-flow boekt.

Dat geldt natuurlijk voor elk type vastgoed. Wij zien echter dat kantoorvastgoed tot twee keer meer kan opbrengen dan residentieel vastgoed. Het gemiddeld rendement van bedrijfsvastgoed ligt tussen de 5 à 7 procent, terwijl het gemiddeld rendement van residentieel vastgoed rond de 3,5 procent ligt.

Onze beleggingsproducten

Kantoorvastgoed wordt doorgaans gehuurd door KMO’s, en ook dat biedt verschillende voordelen. Omdat zij niet steeds opnieuw naar een nieuwe ruimte op zoek willen, gaan ze vaak langlopende contracten aan. Denk aan 6 tot 9 jaar, terwijl 3 jaar eerder gangbaar is voor residentieel vastgoed. Voor een investeerder betekent het dat u langer zeker bent van inkomsten.

KMO’s: de ideale huurders

KMO’s zullen ook zorg dragen voor uw gebouw, er kwalitatief mee omgaan en het goed onderhouden. Hun kantoorruimte is namelijk hun uitgangsbord, waar ze mee (kunnen) uitpakken bij (potentiële) klanten. KMO’s zijn doorgaans ook correcte betalers. Nog twee voordelen die bij residentieel vastgoed minder evident zijn.

De kosten zijn ook erg overzichtelijk. Een huurder van kantoorvastgoed zal de onroerende voorheffing betalen – geen onbelangrijke slok op de borrel. Ook de interne onderhouds- of verbouwingskosten zijn voor hem of haar. Onderhoudskosten van de gemeenschappelijke ruimtes zijn natuurlijk voor de eigenaar/verhuurder, maar in het totaal blijft dat heel beperkt.

Een kantoor op maat van duurzame groei

Door via Growners te investeren in kantoorvastgoed, zet u bovendien in op de ontwikkeling van KMO’s in België. Wij gaan specifiek op zoek naar grote kantoorgebouwen waar multinationals zich uit teruggetrokken hebben. Waar het vroeger onmogelijk was om als KMO een professioneel pand te hebben in een business-omgeving, maakt Growners het nu mogelijk om een kantoorruimte te hebben uw maat. We zetten bewust in op upcycling. Wij maken kantoorvastgoed aantrekkelijk voor nieuwe huurders en geven gebouwen zo een tweede leven. Naast een rendabele, is het dus ook een duurzame investering.

Het is natuurlijk ook mogelijk om als KMO zelf kantoorvastgoed aan te kopen. Vandaag hoeft u dankzij Growners geen grote internationale speler te zijn om te investeren in eigen vastgoed. Als KMO kunt u bij Growners à la carte uw gewenste oppervlakte aankopen. Wij bieden opties aan van 30 tot 8.000 vierkante meter. Investeren in de aankoop van een eigen kantoorruimte, is zo een investering in toekomst van uw onderneming.

Powered by Apik