Hoeveel vierkante meter heb je echt nodig voor uw kantoorruimte?

06 Juillet 2021
Hoeveel vierkante meter heb je echt nodig voor uw kantoorruimte?

Sinds een aantal jaar al zien we dat onze werkgewoontes aan het veranderen zijn. In 2020 zorgde de coronacrisis ervoor dat de transformatie van onze manier van leven en de manier waarop we werken benaderen in een stroomversnelling kwam. Na meer dan een jaar volledig of gedeeltelijk (voor wie geluk had) telewerken, is de terugkeer naar het kantoor ingezet.
Toch zijn heel wat werknemers nog terughoudend over opnieuw voltijds op kantoor te gaan werken. We hadden het er al over in een vorige FOCUS, het kantoor van morgen zal zich moeten aanpassen om de werknemers terug voor zich te winnen. Maar hoeveel vierkante meter heb je eigenlijk echt nodig voor je bedrijf en voor elke medewerker?

Een correct antwoord op die vraag is belangrijk voor de veiligheid (de wet bepaalt dat de afmetingen van de werklokalen de werknemers moeten toelaten om hun taken zonder risico voor hun gezondheid of veiligheid uit te voeren) en de productiviteit van je personeel. Met een goede inschatting van de ruimte die iedereen nodig heeft, zal je het welbevinden van je medewerkers opkrikken.

Werkruimte aangepast aan de nieuwe werkmodi

In een flexibele (of zogenaamde bevrijde) onderneming hebben werknemers “nomadische” werkgewoontes aangenomen. Ze zijn voortdurend in beweging, terwijl het een tiental jaar geleden nog de norm was dat werknemers de hele dag doorbrachten aan hetzelfde bureau, zonder zich te verplaatsen. Als werkgever en ongeacht de werkgewoontes in je bedrijf, is het belangrijk dat je deze trend in het achterhoofd houdt.

In een bedrijf waar de werkruimte gewoonlijk rustig en niet al te druk ingenomen is, moet een werknemer over minimum 11 vierkante meter beschikken. In omgevingen waar mensen zich moeten kunnen concentreren, is de norm maximum 5 werknemers in één ruimte. Omgekeerd, in een collectieve ruimte waar het geluidsniveau vaak hoger is, zoals een open-space office, moet je gemiddeld 15 vierkante meter per werknemer rekenen. Geen rekening houden met deze minimumoppervlakte kan wegen op de productiviteit van het personeel, maar vormt ook een veiligheidsrisico in je eigen gebouw.

Als mensen te dicht bij elkaar werken, komt de sanitaire en fysieke veiligheid op de helling te staan. Werken met 50 in een ruimte die bestemd is voor 25 mensen, vormt een gevaar voor iedereen. Werknemers moeten ten minste een meter (4 m²) van elkaar gescheiden zijn en moeten zich makkelijk en snel kunnen verplaatsen. Door die minimumnormen na te leven, kan je de sanitaire en fysieke veiligheid van je personeel verhogen.

Afhankelijk van het soort activiteit is ook de inrichting van je werkruimte van kapitaal belang. Ze moet bijvoorbeeld aangepast zijn aan de dagelijkse noden: ontvang je geregeld klanten? Zijn je werknemers vaak de baan op? De werkruimte moet zich in de loop der jaren ook kunnen aanpassen aan de groei van je bedrijf. Ze moet zo ingericht worden dat ze de komende maanden of jaren plaats kan bieden aan nieuwkomers (permanent of stagiairs). Kijk vooruit en bouw wat de beschikbare ruimte betreft enige marge in.

Growners, de uitgelezen partner voor de keuze van het ideale kantoor

Growners is gespecialiseerd in de verkoop of verhuur van elk type gebouw. Wij bieden werkruimtes “op maat” van 100 tot 8.500 m², aangepast aan de noden van zowel de jonge startup als de gevestigde onderneming.

Bent je manager en wil je meer weten over de ideale kantooroppervlakte voor je activiteit en je personeel? Neem dan contact op met Growners. Onze experts staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden in je projecten.

 

Powered by Apik