Ondernemerschap vereist bepaalde kwaliteiten – The founder story

20 Januari 2020
Ondernemerschap vereist bepaalde kwaliteiten – The founder story

Ondernemerschap vereist bepaalde kwaliteiten: visie, vastberadenheid en veerkracht. Dat zijn de kwaliteiten die Vincent Schobbens regelmatig nodig had tijdens zijn carrière en die hem geleid hebben tot waar hij vandaag staat: aan het roer van Growners.

Een ware winnaarsmentaliteit

Halverwege de jaren negentig, toen Vincent nog Hoofd Onderzoek was bij Kredietbank Luxemburg, zette hij zijn eerste stappen als ondernemer. Al vanaf het begin had hij een ware winnaarsmentaliteit en was geen enkele inspanning hem te veel. Aangemoedigd door zijn familie en zijn zin voor uitdaging, lanceerde hij in 1999 Invest SV Placements.

Zijn eerste vastgoedtransactie was een bescheiden huis in Kraainem. Als financieel expert beseft hij al snel welke uitdagingen de financiering van projecten met zich meebrengen. Als antwoord daarop stippelt hij innovatieve oplossingen uit, aangereikt door de verschillende markten.

Grenzen verleggen

Tijdens zijn studies aan de Solvay Business School, werd Vincent voortgedreven door zijn sterke ondernemingsdrang en zijn ambitie om grenzen te verleggen. Met die mindset richtte hij in 2003 op z’n eentje SV Patrimonia op, een bedrijf dat zich richt op residentieel vastgoed.

Al van meet af aan was SV Patrimonia een succes. In 2007 telde het bedrijf een team van drie medewerkers. Bij toeval kwam een kantoorgebouw in zijn portefeuille terecht. Het was niet alleen de start van de transformatie naar een nieuwe niche in de vastgoedmarkt, maar ook een diversifiëring van de bedrijfsactiviteiten voor SV Patrimonia. Zo werd 2007 gekenmerkt door de beursgang van SV Patrimonia op Euronext Brussel en de uitgifte van een obligatielening, waarbij het bedrijf getaxeerd werd op 4,5 miljoen euro.

Tegenwind

Maar dan komt de belangrijkste uitdaging uit Vincent zijn carrière. In 2008 wordt de vastgoedmarkt hard getroffen door de financiële crisis. Geen enkele speler wordt gespaard. De bedrijfsactiviteiten vallen stil en Vincent ziet zich genoodzaakt om vaart te minderen.

Dankzij zijn vastberadenheid, opnieuw een bevestiging van zijn handelsmerk, slaagt hij erin het tij te keren en zijn bedrijf te redden van de wereldwijde crisis. Hoewel de obligatiemarkt zwaar verstoord is, wint hij toch het vertrouwen van de beleggers en overtuigt hij hen om de looptijd van hun obligatie-uitgiften (ingeschreven in 2007) met vier jaar te verlengen.

In 2016 wordt Vincent vervolgens geconfronteerd met de apathie van de vrije markt. Opnieuw is het zijn drang naar innovatieve oplossingen die hem ertoe aanzet om zijn toevlucht te nemen tot crowdlending. Zo slaagt hij erin om zijn financieringsbronnen te diversifiëren en de toekomst van zijn bedrijf veilig te stellen.

Nieuwe naam, nieuwe ambities

In 2017 ondergaat SV Patrimonia een naamsverandering en krijgt het zijn huidige naam: Growners. Het bedrijf heeft zo’n 27 gebouwen in portefeuille, gegroepeerd in 13 locaties in Brussel, en realiseert een omzet van 38.000.000 euro.

Met een nieuwe naam komen nieuwe ambities en opnieuw een onverzadigbaar verlangen om de markt op te schudden. Waar velen ervoor kiezen om te huren, wil Growners KMO’s net de mogelijkheid bieden om eigenaar te worden van hun gebouwen. Het doel is om hen in staat te stellen hun financiële basis te versterken en hun ontwikkeling met meer gemoedsrust tegemoet te zien. Deze tot nu toe onontgonnen niche wordt steeds vaker verkend door de kantorenmarkt. Aangezien Growners bovendien verhuurde kantoorruimtes te koop aanbiedt, verschaft dat beleggers ook interessante mogelijkheden om hun portefeuille te diversifiëren.

Een nieuwe steunpilaar

Om deze missie succesvol uit te voeren, de toekomst van het bedrijf veilig te stellen en professionaliteit te verzekeren, zoekt Vincent iemand die hem kan ondersteunen. Op sociale netwerken geeft hij blijk van zijn zoektocht en zo wordt ook Éric Bastin hierop attent gemaakt, nadat hij op een mooie zondagochtend bij het ochtendgloren door zijn tweejarige dochter wordt gewekt. Beide mannen nemen contact op met elkaar en blijken veel met elkaar gemeen te hebben. Ze delen niet alleen hun verlangen naar ondernemerschap, maar ook een solide financiële achtergrond en een uitgebreide kennis van de vastgoedwereld en haar netwerk, waarin ze beiden een sleutelfiguur willen zijn.

Na enkele kennismakingsrondes, treedt Eric als Managing Partner toe tot Growners. Dankzij zijn soortgelijke functies bij Dexia en BDO Corporate Finance, is hij vertrouwd met de meest veeleisende financiële instellingen. Vandaag kijkt Eric er met veel meer plezier naar uit om in de vroege uurtjes wakker gemaakt te worden door zijn kinderen.

Een gedeelde visie

Beide leiders delen een gemeenschappelijke visie op de markt en de rol die Growners daarin moeten spelen. Het is hun doel om een innovatief alternatief aan te bieden voor het traditionele kantoorsegment, waarbij wat sommigen vandaag als een niche zien, getransformeerd wordt tot een alternatieve referentiemarkt.

Profils LinkedIn 

 

Het vervolg van her verhaal

Powered by Apik